Psikiyatrist Nasıl Olunur?

Psikiyatrist Nasıl Olunur?
Psikiyatrist Olmak Zor Mu?
Tıp fakültelerinin en zor ihtisas alanlarından birisidir. Dahili tıp bilimleri altında yer alan ruh sağlığı ve hastalıkları ana bilim dalı (psikiyatri) alanında uzman olmayı gerektirir. Elbette tüm tıp dallarında olduğu gibi bu alanda da uzmanlaşmak için yaklaşık 6 yıl süren tıp fakültesi eğitimini başarı ile tamamlamanız gerekiyor. Tıp fakültesini bitirdikten sonra pratisyen doktorluk yapacağınız 2 yıl mecburi hizmet süreci başlar. Sonrasında ise TUS’da (Tıpta Uzmanlık Sınavı) yeterli puan aldıktan sonra ihtisaslaşmak için ruh sağlığı ve hastalıkları ana bilim dalında yaklaşık 4 yıl süren bir asistanlık eğitimi almanız gerekiyor. Tüm bu eğitim aşamalarının ardından uzman psikiyatr unvanı alınabilir.
Psikiyatrist Olmak İçin Gereken Özellikler
- Sayısal zeka (Mantıksal)
- Sözel zeka (Dilsel)
Bu iki sınıflandırmanın yüksek oranda her ikisine de sahip olmak, psikiyatri alanında başarının önünü açar. Öncelikle sayısal zeka sahibi olmamanız halinde tıp fakültesi kazanmanız çok da mümkün değildir. Yine tıp fakültesinin ilk yılında sayısal derslerde başarı için mantıksal (sayısal) zekaya sahip olmanız gerekecektir. Sözel zeka sahibi olmak ise hastalarınız ile kuracağınız iletişimde başarıyı yakalamanızı sağlayacaktır.
Elbette tüm bu farklı sınıflandırma dışında sahip olmanız gereken bazı kişisel karakter özellikleri de bu meslekte başarılı olmanızı sağlayacaktır.
- Sakin bir yapıya sahip olmak
- Sabırlı olmak
- Stres altında da işini en iyi şekilde sürdürebilmek
- Araştırmacı ve yeniliklere açık olmak
- Kitap okuma alışkanlığına sahip olmak
Psikiyatr Ne İş Yapar?
Psikiyatri kelimesi ruh hekimliği anlamına gelmektedir ve psikiyatr ise ruh hekimi anlamını taşır. Ruh ve sinir hastalıkları (psikiyatri) aynı zamanda bir bilim dalıdır ve ilgi alanı beyin hastalıklarıdır. Psikiyatr; günlük dilde akıl hastalıkları olarak bilinen ve çoğu zaman düşünce, davranış ve duygu değişiklikleri ile kendini gösteren hastalıkların tanısı ve tedavisini üstlenir.
Psikiyatrik Hastalıkların Tedavi Yöntemleri
- Bedene yönelik (ilaç, elektrokonviuzif tedavi vb.)
- Duygu ve düşünceye yönelik (psikoterapi)
Psikiyatrist Olmak İçin Hangi Bölümü Okumak Gerekir?
Öncelikle şu konuya bir açıklık getirelim. Üniversitelerde psikiyatri ya da psikiyatristlik diye tanımlanan bir lisans programı bulunmamaktadır. Psikiyatr olabilmek için tıp fakültesi okumanız ve sonrasında bu alanda ihtisas yapmanız gerekir. Tıp fakültesini kazanabilmek ve psikiyatrist olmak için hangi derslerin iyi olması gerekir? Öncelikle sayısal derslerinizin oldukça iyi olması gerekir. Çünkü tıp fakültesi kazanabilmek için (ücretli özel üniversiteler hariç) Yüksek Öğretim Kurumları (YKS) sınavının ilk aşaması Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) alanlarında başarılı olmalı ve ilk 15 bin içinde yer almalısınız. YKS sonucunuzun tıp tercihinizde başarılı sayılması için matematik, fizik, kimya derslerinde başarılı olmanız gerekiyor çünkü tıp fakülteleri MF alanından tercih edilebiliyor.
Tıp fakültesini kazanmak psikiyatrist olmak isteyenler için ilk adım olarak görülebilir. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi (İngilizce) en yüksek puan dilimine sahiptir ve YKS’de ilk 500 içinden öğrenci almaktadır. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi (İngilizce) bölümü için ise ilk 800 içinde yer almanız gerekiyor. Elbette ücretli şekilde okuyabileceğiniz Kıbrıs ve Türkiye merkezli vakıf üniversiteleri de bulunuyor. Örneğin; Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi (Türkçe) ücretli şekilde ilk 49 bin içinden öğrenci almaktadır.
Tıp Fakültesi Psikiyatri Eğitimi
Tıp fakültelerinde her biri 1 yılı kapsayacak şekilde düzenlenmiş 6 dönem boyunca eğitim alınır. Tıp fakültelerinin eğitim yönetmeliğine göre toplamda 360 Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) içeren dersi başarıyla tamamlamanız gerekiyor. Ruh sağlığı ve hastalıkları (Psikiyatri) dersleri de 6 yıl boyunca belirli düzeylerle alınır. Örneğin; psikiyatri, çocuk psikiyatrisi, nörolojik bilimler, psikiyatri ve kas iskelet sistemi dersleri zorunlu dersler arasında okutulur. Ayrıca seçmeli olarak belirleyebileceğiniz psikiyatri alanına dair dersler de programlarda yer alıyor.
Psikiyatristlerin Çalışma Alanları
Psikiyatrist Ne Kadar Maaş Alır? 2021
Maaşınızı belirleyecek olan pek çok farklı durum söz konusudur ancak burada da her meslekte olduğu gibi tecrübe en başat unsurdur. Aynı zamanda özel sektör ya da devlette çalışmak da aldığınız maaş miktarını değiştirecektir. Öte yandan, özel muayenehaneye sahip olmak da kazanacağınız geliri artıracaktır.
- Uzman Psikiyatrist maaşı yaklaşık 7 bin 500 TL
- Uzman Psikiyatrist maaşı 9-10 bin TL
- Kurum (özel ya da kamu sektörü)
- Kamu sektörü ise (aile hekimliği, üniversite hastaneleri, şehir hastaneleri)
- Uzmanlık alanınız ve unvanınız (pratisyen, uzman, dr. öğretim üyesi, doçent, profesör)
- Popülariteniz
Devlet Hastanelerinde Psikiyatristler Ne Kadar Kazanır?
Devlet hastanelerinde psikiyatrist maaşları rütbe derecesine göre değişiklik göstermektedir. Henüz uzmanlığını almayan ve asistan psikiyatrist olarak çalışanlar 6000 TL aylık alır. TUS ardından uzmanlık unvanını alan psikiyatristler şayet 8000 TL seviyesinde kazanç elde etmektedir.
Özel Hastanelerde Psikiyatrist Maaşı Ne Kadar?
Özel hastanelerde çalışan psikiyatrist maaşları tecrübe, mezun olunan mektep ve benzeri. faktörlere göre değişiklik gösterir. Ancak genellikle işe yeni başlayan psikiyatristler ortalama 8000 TL seviyesinde aylık alabilmektedir. Meslekte uzun seneler geçiren psikiyatristler 20.000 TL’ye kadar aylık kazanabilir. Özel hastahane psikiyatrist maaşları birtakım şehirlerde daha az olur. Örneğin, hasta kapasitesi az olan hastaneler psikiyatrist ve başka bölümler için daha az aylık belirlemektedir. Bu sebeple büyük kentte bir hastanede psikiyatrist olarak çalışmak daha avantajlıdır.